Total Pageviews

Wednesday 7 November 2012

Лекція 3. Історія станволення науки. Розвиток науки в Україні.

1) Відвідайте сайт   http://www.ui.ua/ua/all_ukraine/science_of_ukraine/, проаналізуйте  історитчний шлях становлення наукової думки в Україні. Який з наведених фактів став для Вас найцікавішим/ найнесподіванішим/ суперечливим.

2)  Перегляньте будь-яке відео з розділу Sciеnce на
 http://documentary.net/category/films/about/science/
 http://www.youtube.com/playlist?list=PL0CC92267300AB237
прокоментуйте Ваше ставлення до переглянутого. (Чому Ви вибрали саме це відео, чому Вас зацікавила ця проблема, що нового дізналися, з чим не погоджуєтеся і т. ін.).




37 comments:

  1. За часів Київської Русі вивчалася словесна дисципліна,яка включала також діалектику,риторику та поетику. В той час було вивчення 6-7 мов уло цілком нормальним явищем(порівняно з сьогоденням). Освічені люди тих часів займалися перекладами відомих робіт. Жодна зі сфер науки не була достатньо розвинена, проте значного розвитку було досягнуто в області права.Також значного розвитку за період княжих часів зазнала і україська медицина.
    Можна сказати,що в епоху козацтва в основному розвивалися лише прикладні та точні науки.
    Уже у 18 столітті в Україні трохи точніши почали вимальовуватися риси певних наук. Наприклад: математика почала набирати більш практичного спрямування,були досягнуті певні успіхи у боротьбі з епідемічними захворюваннями. Українські вчені викладали у закордонних університетах,що показує рівень освіченості науковців того часу.
    Українська наука 19 століття пройшла непростий шлях,адже Росія та Австро-Угорщиназ підозрою сприймали прогресивні ідеї та не були зацікавленні у проведенні наукових досліджень в Україні. Проте,значні внески у науку таки були зроблені завдяки численним науковим товариствам. Попри жорстокі переслідування укр. мови виконувалися дослідження фольклору та літератури.
    Наука 20 століття- це епоха цифрових винаходів та теорії Ймовірності.Незвичайною рисою 20 століття було те,що інтерпретації міфів та наукові теорії мають свої аналогії.
    Здобувши Незалежність Україна потребувала інформатизації,за допомогою якої вона змогла б долучитися до країн,що мали інформаційне суспільство. Проте ніякої інформатизації не відбулося,а більше того,наша країгна почала значно відставати у цій галузі порівняно з іншими країнами. Науки різних галузей також не мали значного прогресивного розвитку.

    ReplyDelete
  2. Лідія, ці факти для Вас виявилися цікавими чи несподіваними? Ви переглянули якесь відео? Що Вас зацікавило?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ці факти виявилися для мене просто цікавими.Адже розвиток науки того часу уже всім відомий і тому інформація не була для мене несподіваною. На жаль,у мене не було можливості переглянути відео.

      Delete
  3. Ще починаючи за часів козаччини, ми побачили що наука не стояла на одному місті. І на сьогодні ми живемо в світі, де наука розвивається. На сьогоднішній день ми маємо багато відкриттів у різних галузях науки. Це,звичайно є лише плюсом. Не будь науки, ми, напевно, досі жили б у кращому випадку на рівні середньовіччя і не мали б ні літаків, ні машин, ні верстатів, ні радіо, ні телебачення, ні медичних приладів… але якщо подивитись з іншого боку то наука досі не змогла задовольнити найактуальніші потреби, на мою думку, забезпечити людині довге життя без хвороб і при достатній кількості їжі. Я хочу сказати, що ми маємо як плюси так і мінуси.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Юлія, що з прочитаного/переглянутого Вас найбільше зацікавило?

      Delete
    2. з прочитаного мене найбільше зацікавило "Наука в період Незалежності",збентежило те, що наша країна в цей період почала свій розвиток в науці дуже пізно і повільно, хоча вона і мала можливості у розвитку. Я вважаю, що можливо саме через повільні зрушення в Україні, ми до цих пір не можемо дозволити собі "якісне життя"

      Delete
    3. Юля, щось із відео привернуло Вашу увагу?

      Delete
  4. Наука україни як і наука будь-якої іншої держави являє собою складний і неперервний процес дослідження та становлення нових концепцій стосовно майже кожного
    питання, що може виникнути в процесі розвитку та життя самої людини. Тому можно сказати, що наука нашої держави ніколи не залишалась стояти на одному місці, в нашій країні багато талановитих та допитливих осіб, які щодня намагаються відкрити для себе щось нове, та поділитися цим з іншими. Спрага до знань спокон віків вела до покращення економічного та політичного стану держави, з початку наукової діяльності у Київській Русі аж по наші дні. Ми, громадяни нашої країни, не можемо не пишатися своїм науковим потенціалом, що будуватиме історію України ще й в майбутньому. Розглянуті в хронологічному порядку події стосовно розвитку науки в цій статті яскраво відкривають процес її створення, шляхом власних джерел впродовж історії, в межах країни, та звичайно десь і запозичення від іноземних дослідників, тобто спираючись на досвід інших держав. На мою думку, якісний та "рідний"розвиток науки на жаль неможливий без їх підтримки, тому що період часу, за який все ж таки можна було створити цей незалежний, власний напрямок було своєчасно не використано в повну силу. Так склалося історично, що Україна була досить довго під впливом багатьох сусідніх держав.
    Мені сподобалось відео про оптичні ілюзії на каналі ютьюб, ще зі школи десь у 2007 в моду увійшли( зі зростанням інформації в мережі інтернет) різноманітні картинки, що являли собою нерухоме зображення, а ілюзорно спотворюючий ефект робив ці зображення "живими". Тому і обрала це відео щоб з'ясувати все як є. А також приваблюють звичайно лабораторні спостереження науковців, особливо сподобався ефект переломлення предметів у станах рідини; ще надихають ці дослідження ілюзій на думки як же гармонійно діють закони природи, як все чітко та точно в нашому світі. Цікава розповідь та практичні приклади заохочують передивитися всі відео на каналі.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Моя думка щодо цікавого в розвитку наукового мислення в нашій державі досить схожа з точкою зору Лілі.
      Звичайно, за допомогою відео багато чого можна показати навіть людям, які не завжди користуються абстрагуванням як науковим теоретичним методом.
      Але особливо я надаю великої увагу періоду "перелому" між радянською думкою та думкою, існуючою уже у вільній державі.
      Усім відомі факти заохочення відкидання деяких результатів досліджень, виникнення так званої маргінальної науки, коли діяльність деяких вчених (чи деяких галузей діяльності) вважалася ненауковою, псевдонауковою, наприклад, кібернетика. Після розпаду СРСР ці галузі науки були виправдані.
      Та найбільш вражає мене своїм масштабом діяльність Андрія Слюсарчука, відомого в наші дні. Правда, відомого на даний момент уже не як науковця, а як шоумена. Рекомендую усім ознайомимтися з його "трюками", адже вони не лише "прославили" Україну у досить значному масштабі, а й поставили владу у досить незручне становище.

      Delete
  5. Дуже приємно Лілія, що Ви знайшли багато цікавого для себе! Сподіваюсь, Ви також є однією з тих "талановитих та допитливих осіб"!

    ReplyDelete
  6. Зі статті бачимо,що ще з періоду Київської Русі наука постійно розвивалася.Просто в зв'язку з різними подіями, в одних періодах було більше вікриттів,а в інших-меньше.Звичайно,зараз в Україні вікриттів поменьшало.Можливо,це пов'язано недостатнім фінансуванням.
    Я подивилась делька відео.Більш за все мені сподобалося відео про косметику.Шкода,що не всі відкриття корисні для людини.І найстрашніше,що владі дійсно неважливо чим ми користуємось.Тому потрібно самому намагатися обирати для себе меньш шкідливе.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Щодо розвитку науки на різних етапах української історії, я можу сказати лише те, що розвиток окремих галузей науки зумовлений необхідністю, з чим власне не посперечаєшся. Я переглянула відео "The Story of Cosmetics", нічого нового я для себе не відкрила. Хоча постало питання, наука-це прогрес чи регрес? Дивлячись подібні відео можна зробити висновок, що наука- це самовбивство. Але згадуючи людей, які завдяки розвитку медицини залишилися живими, то наука не тільки забирає життя, але інколи його дарує. На мою думку, у всьому має бути міра навіть у розвитку науки. Повинні бути таємниці, бо не все дано людині знати.

    ReplyDelete
  9. Україна може пишатися своєю науковою історією. Вже з давніх часів люди хотіли дізнатись щось нове, пояснити невідомі явища.
    З всього прочитаного, особливо турбує стан науки в Україні після здобуття незалежності. Залишилася дуже слабка система інформації, скоротилася кількість наукових журналів.
    Разом з розпадом СРСР відбувається і руйнування „інтелектуального центру.“
    Кожна республіка стає на свій шлях розвитку, починає відновлювати втрачені ресурси чи знаходити нові не без допомоги науковців.

    ReplyDelete
  10. Я переглянув відео про дослідження Марсу. Тут зображено новітні технології в пізнінні планети.Мене вражає наскільки швидко літальний апарат може дістатися від атмосфери до місця призначення.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Історичний шлях становлення наукової думки в Україні був доволі складним ,багатогранним процесом, що пройшов через безліч випробувань. Але незваючи на це, українські науковці у різних галузях науки здійснили величезні прориви, які вплинули на подальший розвиток науки.Ми можемо пишатись тими відчайдушними і цілеспрямованими людьми, які жертвували собою або навіть витрачали все своє життя у пошуках нових підходів досліджень та відкриттів. Саме науковці заклали фундамент майбутнього розвитку науки в Україні.
    Я обрала відео " ДНК.Код життя ", тому що мені завжди подобалась така наука як генетика.Це надзвичаано захоплює та дивує, як лише 1 молекула може містити в собі всю спадкову інформацію та бути такою мікроскопічною! Крім того, я дізналась про безліч цікавих фактів,наприклад,що саме генетика стала наукою 21 століття і що ДНК морської свинки найбільш схоже на ДНК людини. Також навіть існує таке мистецтво як ДНК-портрет,яке зявилось лише завдяки здобуткам генетики

    ReplyDelete
  13. буду лаконічним, про яке ультра-фазотронне випромінювання може йти мова, якщо у сільських школах немає опалення.

    подивився відео про "Енштейна", автор дуже вдало підготувався до спростування його положень і думок. Кожен має свою думку і має право на її виявлення і на свою теорію. Кожен обирає теорію, яку він вважає правильною.

    ReplyDelete
  14. Найбільше зацікавило відео про ДНК. Вражаючим є те, що людський ДНК настільки схожий наприклад із ДНК того самого черв*яка та морської свинки. Людський організм лише на 5 відсотків складається із генетичної іноформації, яка однак несе в собі інформацію починаючи від нашого народження до самої смерті.Це ніби, коли "кожні 95 сторінок книги містять інструкцію. як прочитати наступні 5". Кожна галузь медицини насьогодні не може бути не пов*язаною із генетикою. Це дійсно цікава та важка наука. Особисто для мене було б цікаво дізнатися, чи можливі нові комбінації нуклеотидів для отримання нових ДНК, а звідси - нових видів тварин, рослин, а можливо, й істот, які були б схожі на людей, але відрізнялись від них своїм інтелектом

    ReplyDelete
  15. я подивилась відео "Selling Weed Legally" про використання маріхуани в медичних цілях.кумедний чоловік розповідає,що така річ,як "травка", може бути і корисною,а це він знає з особистого досвіду(його дружина хворіла на рак),а маріхуаною лікують такі захворювання,як рак,СНІД і т.д..
    це один з прикладів того,як будь-який науковий винахід може слугувати як для розвитку суспільства і людей(допомагати медицині,промисловості,с/г)так і бути знаряддям вбивства.суспільство,нажаль,майже завжди не готове в більшості своєму до сприйняття наукових досліджень.тому над атомом в мирних цілях вісить загроза чорної кнопки,а над наркотичними медичними препаратами-наркомафія і зростаюча наркотична залежність серед молоді.

    ReplyDelete
  16. На жаль, статтю прочитати я не змогла (ошибка сервера). Але я перечитала усі коментарі і подивилась відео "Finding Another Earth Within Reach" та зробила певні висновки. Висновки насамперед для себе. Що ми отримали з досліджень космосу? Безперечно, багато позитивного, але й негативного не менше. Наприклад, пошуки води на Марсі... Нереальні кошти витрачаються на ці дослідження, а у той час, мільйони людей з Африканських країн потрепають від спраги та помирають від голоду. Яка мета цих досліджень? врятувати людей? тоді, чому ж ми дозволяємо іншим гинути? наближається 21 грудня, а ми й досі віримо пророкуванням Майя, враховуючи те, що дослідники космосу не можуть нам нічого точно сказати (ей, на що ж ви тоді такі кошти витрачаєте?!)(актуально). Або ж, наприклад, винахід такого надзвичайного, зручного у користуванні, супер функціонального приладу, як м"ясорубка "Power 2012", що допоможе зекономити ваш час і, навіть, вирізати м"ясо у формі зірочок. це ж також науковий винахід, але кому він потрібний і яку користь він принесе? але ж "Power 2012" хтось профінансував і вклав чималі гроші (якби цей прилад існував) у той час, коли люди помирають від того, що просто не мають коштів на лікування. Тому просто не можу не погодитись зі словами Каті Крикливої, що в усьому має бути міра.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Статтю також не змогла прочитати.
    Щодо відео, так я обрала "When will time end?". Існує дуже багато теорій, щодо кінця світу. Особисто я підтримую теорію, яку надають вчені. Мене дуже цікавить думка науковців. Звичайно, всі знають про календар Майя і багато хто вірить в цю теорію. Я не розумію, як можна вірити такому досить сумнівному твердженню. Нещодавно я прочитала в газеті, що знайшли інший календар Майя і про кінець світу там нічого не написано, тому я підтримую думку вчених.

    ReplyDelete
  19. Я передивилась декілька відео, та найбільше вразило два з них - це Secrets of body language та When will time end?. Скажу у декількох словах. Відео про мову тіла змусило замислитися - і дійсно, при маленькому русі, посмішці або по виразу обличчя чи положенню рук, можна просто прочитати людину, витягнути усю правиду інформацію, навіть не питаючи нічого. Я б залюбки подивилася б ще якісь фільми з цієї теми.
    А з приводу відео на актуальну тему кінця світу - двояке відчуття після нього. Так, досить "розпіарена" тема у наш час. Зі свого боку я підтримую, як було зазначено Аліною Дмитрук, думку науковців з приводу славнозвісного Апокаліпсису та не вірю, що згідно календарю Майя 2012 рік стане останнім. На сьогоднішній день інтернет мережа переповнена інформацією про те, що кінець світу настане вже не у 2012 році, тому це досить спірне питання. Хоча з іншого боку, спостерігаючи за подіями політичними, економічними та погодними явищами у всьому світі, виникає сумнів, бо не все так добре і чи буде взагалі.

    ReplyDelete
  20. 1. Найнеочікуваніший факт - я не змогла прчитати статтю, так як не відкривається.
    2. Відео. Переглянула відео під назвою "Большой скачок. Тайна крови", зацікавила ця проблема через особисті обставини, які заставляють зрозуміти, чому кров любить робити неприємні викрутаси. Те, що кров - це надзвичайно складний механізм, я знала, але такі факти, що колір крові може мінятися щосекундно, щохвилини тільки від мінімальних змін у моєму настрої чи від того, де я знаходжуся мене, чесно кажучи вразили. Окрім того зацікавили і справили враження факти представлені у числовій формі. А те, що кров неможливо переливати таку ж яку й отримали від донора у цілісній формі, а лише покомпонентно стало своєрідним сюрпризом, адже з пояснень випливає, що все логічно, але чомусь і не задумувався над цим. Цікаве відео, так як все розповідається і пояснюється на клітинному рівні. Було згадано, що науковці намагаються винайти штучну кров з усіма її активними функціями, хоча зараз вдалося лише з одною, я вважаю, що це неможливо, або має пройти ще дУже багато часу, поки це буде досягнуто...

    ReplyDelete
  21. так,в мене виникла таж сама проблема,стаття не відкрилась.дуже шкода.
    Щодо відео,то я обрала відео з розумними тваринами,була вражена текстом до цього відео.Насправді,я завжди знала,що тварини-розумні,розумніші,ніж ми вважаємо.Це очевидно.Найрозумнішими тваринами для мене завжди були собаки.Мене завжди вражала їх відданість саме одному господарю.З тексту під відео я дізналась,що найрозумніші собаки можуть вивчати близько 1000 слів.Не знала такого факту.Тому тваринний світ нам треба ще багато вивчати,оскільки там є багато секретів,невідомих для людей.

    ReplyDelete
  22. подивився відео про "Енштейна", автор дуже вдало підготувався до спростування його положень і думок. Кожен має свою думку і має право на її виявлення і на свою теорію. Кожен обирає теорію, яку він вважає правильною.

    ReplyDelete
  23. Я переглянула відео під назвою "Электронные носители информации". Я дуже вражена побаченим, а особливо тим, як у цифровому варіанті позначаються слова та фото. Безперечно, було дуже цікаво побачити, як розвивалися електронні носії інформації, як поступово вони зменшуються у розмірах, але збільшуються у можливостях збереження кількості інформації. І я впевнена, що це тільки початок, у мйбутньому ми напевно побачимо такі технології, які зараз навіть не можемо собі уявити.

    ReplyDelete
  24. Серед всіх запропонованих відео я обрала фільм про Марс та його дослідження так як вивчення планет, які знаходяться недалеко від Землі сьогодні дуже актуальне. Дане питання стало актуальним з того часу, як на Марсі знайшли льодові скупчення, що дає ймовірність того, що на Марсі можливо жити не дивлячись на екстримальні умови.

    Доступ до статті нажаль відсутній, та на мою думку стаття дуже корисна, адже відображає розвиток української науки від давніх часів до сьогодення. Наша країна може пишатися своїми науковцями, адже вони в деяких технічних галузях зробили прорив: метод точкового зварювання, розроблений Є.О. Патоном, застосовується для будівництва мостів та інших конструкцій із сучасних матеріалів

    ReplyDelete
  25. Стаття не відкрилась, дуже шкода. Я переглянула відео про дослідження Марсу. Досить багато чула загальної інформації про цю планету , але у відео наведені досить конкретні факти, що життя на Марсі може існувати. Також показані інноваційні технології для дослідження цієї планети.

    ReplyDelete
  26. Що ж, переглянула я відео "Програма на майбутнє. Світ без сміття". Дуже актуальне питання,як на мене. Та все ж таки, нічого окрім обурення це відео в мене не викликало. Здається, що нашу планету хочуть зберегти не адекватні науковці,а фантазер Стівен Кінг. Нічогісенькій такий фільм на три хвилинки, та не більше. Фантазії фантазії фантазії...Ні, я звичайно нічого не маю проти, і сама, мабуть, хотіла щоб коробка з під тістечка розпадалась на маленьких "жучків" та тікала би назад на фабрику.Але це смішно. Чи це здається лише мені?

    "Комп"ютери та монітори будуть великою рідкістю, людині достатньо буде користуватися комп"ютером який буде влаштований в стіл або в гудзик, а потім мікрогаджети будуть вирощувати в людському тілі" . Хм, нагадує якийсь пост-апокаліпсис технологій, так як це врятує моє життя?!

    Безумовно, це зменшить кількість технічних приладів на "цвинтарі не потрібних речей". Та це аж ніяк не вирішить проблему.

    Запропоновані ідеї в даному відео лише плоди чиєїсь уяви,які навряд чи допоможуть побороти наступаючу, на мою думку, катастрофу. Світу потрібен реальний план дій, адже це дійсно моторошно. Мабуть, через років так 150, нано-технології,які показані у відео, стануть нормою і врятують людство, але поки це казка, яка нажаль, не допоможе в вирішенні поставленої проблеми наступні декілька років.

    ReplyDelete
  27. Переглянувши відео "Програма на майбутнє. Світ без сміття" очевидною стала необхідність створення спеціальних технологій для переробки сміття, інакше наш світ перетвориться на смітник, навіть зараз вийшовши з дому на двір, поглянувши на забруднені вулиці відразу розумієш необхідність прийняття конкретних норм, адже все вже дійшло до того,що місць де б його не було б не існує. Це дійсно жахливо, потрібно приймати міри. І я вважаю,що людство все ж таки дійде до того,аби створити спеціальні технології для переробки відходів,хоча всі ми розуміємо, що все це буде не скоро,але я сподіваюсь,що наука посприяє цьому, адже кожному з нас приємно жити у екологічно чистих умовах, від цього залежить наше здоров'я та майбутнє нашої планети.

    ReplyDelete
  28. Отже, я переглянула відео "Програма на майбутнє. Світ без сміття" і я була дійсно вражена тим наскільки подана ситуація є критичною,адже всі ми маємо усвідомлювати ту небезпеку, яка може статися через декілька років. Світ перетворився у смітник і це дійсно має на сьогодні стати проблемою № 1 аби уникнути того жахіття, яке може статися через декілька років. Я вважаю просто необхідним створення технологій з переробки відходів,я вважаю, що наука,влада,суспільство мають віднестися до цього питання негайно і серйозно,від цього залежатиме наше майбутнє і майбутнє нашої планети.

    ReplyDelete
  29. Радіоактивність –актуальна тема согодення. Подивившись відео я зрозуміла,що Вченними вже неодноразово доведено що її вплив пагубно діє на будь-яку матерію, змінюючи її властивості і руйнуючи першочергову структуру.Це веде до того що даний суб’єкт вже не може виконувати покладенну на нього функцію як слід або ж взагалі.Я зрозуміла,що чітко обґрунтувати як радіація вплине на якийсь певний вид матеріалу неможливо. Тим більше,що це ще залежить від того на що вона вливає – кількісних і якісних характеристик матеріалу. Роблячи висновок з переглянутого відео слід зазначити що вплив радіації на людину може призвести до незворотніх наслідків і як правило негативних.

    ReplyDelete